Vrijwilligers

COSA staat voor “cirkels voor ondersteuning, samenwerking en aanspreekbaarheid”. Het is een methode van re-integratie van zedenplegers in de samenleving met als belangrijkste doel: geen nieuwe slachtoffers. Vrijwilligers spelen hier een belangrijke rol in. Ondersteund door professionals houden ze contact met en toezicht op zedenplegers met een gerechtelijke maatregel.

  • Een gevoelig onderwerp…

Zedenfeiten veroorzaken veel beroering in de samenleving. Wanneer een zedenpleger vrij komt, reageren burgers vaak verontrust. Nochtans heeft iedereen recht op een nieuwe start. Voor zedenplegers ligt dit moeilijk, met als gevolg dat zij geïsoleerd geraken en uit beeld verdwijnen. Signalen dat het opnieuw fout gaat, worden dan door niemand gezien, met als risico dat er opnieuw slachtoffers gemaakt worden.

  • Hoe werkt COSA?

Rond een zedenpleger wordt een cirkel van drie tot vijf vrijwilligers gevormd. Daaromheen staan alle betrokken professionals (justitie-assistenten, hulpverleners,..). De cirkelcoördinator begeleidt de vrijwilligers en staat in contact met de professionals.  Vrijwilligers en zedenplegers houden bij aanvang van de cirkel wekelijks een groepsgesprek. Daarnaast ontmoeten ze elkaar ook buiten de gespreksruimte, gewoon, voor een wandeling of activiteit.

  • Contract

De zedenpleger sluit een contract met de vrijwilligers. De twee belangrijkste punten zijn: “geen nieuwe slachtoffers” en “geen geheimen”.  Zedenplegers die aan COSA willen deelnemen, moeten gemotiveerd zijn en de verantwoordelijkheid nemen voor hun delict.  Deelname aan COSA is ook volledig vrijwillig. Plegers die ontkennen, komen niet in aanmerking voor deelname.

  • Alert zijn

De vrijwilligers zijn alert op risicovol gedrag. Zij worden hierop getraind en zij leren hoe zij een gesprek hierover kunnen aangaan. Vrijwilligers merken signalen op als de deelnemer dreigt te hervallen in grensoverschrijdend gedrag. Zij bespreken dit met de zedenpleger en waarschuwen de cirkelcoördinator , toezichthouder of hulpinstelling, zodat deze kunnen ingrijpen waar nodig.

Indien je interesse hebt om als vrijwilliger in een cirkel te stappen, of meer informatie wenst, neem dan contact met ons op:

https://cosabelgie.wordpress.com/contact/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s